Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'wpb_admin_account' not found or invalid function name in /var/www/billigerenter.dk/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 298
Inflation i Danmark → Hvad betyder inflation egentlig og er det godt for et samfund?

Inflation i Danmark

Hvad er inflation?

Inflation er et makroøkonomisk fænomen. I en markedsøkonomi kan priserne på varer og tjenester altid variere. Nogle priser stiger, andre priser falder. Inflation er, når der er en generel stigning i priserne dvs. ikke kun på en enkelt vare eller tjeneste. Inflation er en tilstand, hvor valutaens værdi forringes på baggrund af stigninger i priser. Dette betyder med andre ord, at når samfundets priser stiger, så vil det medføre en forringet købekraft og dermed et fald i valutaens værdi. Dette betyder, at man kan købe mindre for den danske krone eller sagt på en anden måde; den danske krone er mindre værd, end den var før prisstigningen.

Modsætningen til inflation er deflation. Deflation indtræffer, når efterspørgslen er langt lavere end udbuddet på markedet. Når der er en lav efterspørgsel, vil priserne være lavere, og dermed vil indkomster fra kapital og arbejdskraft også blive lavere. Det betyder derfor at der vil være en stigning i valutaens værdi, men det resulterer dog også i en lavere produktion i samfundet. Når der er deflation i et samfund, så er der mange virksomheder der er nødsaget til at dreje nøglen om og lukke, da der simpelthen ikke er efterspørgsel efter deres produkter. Når dette sker vil arbejdsløsheden stige.

Deflation kan som beskrevet overstående have en negativ konsekvens for samfundet, men det kan inflation også hvis den er særligt høj.

Konsekvenser ved inflation

Inflation er ikke et problem i sig selv. Inflation er nemlig en almindelig samfundsmekanisme. Der hvor inflation begynder at blive et problem er, når der opstår en såkaldt hyperinflation. Hyperinflation er, når den tidligere beskrivende inflation er høj og vedvarende. Det betyder med andre ord, at hyperinflation er, når inflationen er kommet ud af kontrol. Der findes ingen præcis definition på, hvornår en inflation er hyper, men man siger, at det er tilfældet når inflationen overstiger 50% om måneden.

Når der er hyperinflation i et samfund kan det medføre store tab på pengebeholdninger, netop fordi at værdien af valutaen forringes, og pengene er, som nævnt tidligere dermed, mindre værd.

Hvad er inflation i Danmark?

I Danmark kontrolleres inflationen og der forsøges derfor så vidt muligt med alle mulige økonomiske kneb, at holde inflationen på et lavt niveau. Vi har i Danmark de seneste år haft en lav inflation og i 2016 havde Danmark den laveste inflation i 63 år. Fra 2015-2016 steg den gennemsnitlige forbrugerprisindeks med 0,3 procent. Det er det laveste niveau siden 1953.

For os almindeligere danskere er det en god nyhed, at der er denne lave inflation. Dette skyldes at vore penge eller lønkroner rækker meget længere. I takt med en lav inflation ses der nemlig også at lønningerne i Danmark steg omkring to procent. Det er ikke fordi at 2 procent er meget, men det er stadig langt højere end inflationen og derfor er vores penge mere værd, når inflationen er lav. Dette betyder med andre ord, at vi danskere har fået flere penge mellem hænderne. Derudover fører flere penge til et højere forbrug, hvilket skaber mere efterspørgsel. Dette fører endnu engang videre til, at der sættes mere produktion i gang og dermed mindre arbejdsløshed. Der kan derfor siges at det er en godt for samfundet, når der er inflation dog ikke hyperinflation.

Billede af inflation i Danmark