Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'wpb_admin_account' not found or invalid function name in /var/www/billigerenter.dk/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 298
Bidragssatser → Hvad betaler du i bidragssats, og hvad går pengene til?

Bidragssatser

Hvad er en bidragssats?

En bidragssats er et gebyr. Et gebyr er et pengebeløb, der kræves ind af f.eks. firmaer, offentlige virksomheder eller private personer for en tjeneste eller ydelse. Ved bidragssats er det realkreditinstitutterne, der kræver et pengebeløb for at få lov til at optage et realkreditlån. Dette betyder med andre ord, at bidragssatsen er det gebyr, du betaler til det realkreditinstitut, som du optager et realkreditlån hos.

Det skal understreges, at en bidragssats er et gebyr og dermed ikke en rente. Der er dog også en rente tilknyttet dit realkreditlån, men renten går direkte til f.eks. banken og dermed ikke til realkreditinstituttet. Bidragssatser er derimod penge, som du betaler direkte til realkreditinstituttet. Du kan læse nærmere om renter og renteudvikling i en af de forrige artikler her.

Billede af bidragssatser

Hvad går bidragssatser til?

Som nævnt overstående så går en bidragssats til realkreditinstituttet, som du har optaget et realkreditlån ved. Årsagen til at du skal betale dette skyldes, at realkreditinstitutterne er forretninger, der ligesom alle andre skal og ønsker at lave profit og dermed have en god omsætning. Derudover er realkreditinstitutter, låneudgivere, der låner store summe af penge ud, som de selvfølgelig ønsker at få tilbage igen. For at være sikre på, at de får deres penge tilbage igen, så betaler du som låneoptager et gebyr, herunder en bidragssats på realkreditlånet.  Der kan med andre ord siges, at realkreditinstitutterne kræver et gebyr fra deres låneoptagere, og at de ved at opkræve dette kan lægge flere penge til side som sikkerhed.

Udover overstående så bruges pengene fra bidragssatserne til drift. Realkreditinstitutterne er som nævnt almindelige virksomheder, som har arbejdende ansatte tilknyttet. Derfor går pengene fra bidragssatserne også til løn og administration.

Billede af bidragssatser

Forskellige bidragssatser

Der kan være forskellige priser på bidragssatsen fra realkreditinstitut til realkreditinstitut samt fra lån til lån.

Beløbet på din bidragssats afhænger nemlig af din bolig, som pengene er lånt til. Mere specifikt afhænger det af, hvor stor en del af din bolig der er belånt. Jo mere der er belånt, jo højere er bidragssatsen. Det skal tilføjes, at hvis din bolig i løbet af låneperioden stiger i værdi, eller du har afdraget en stor del af lånet, så kan din bidragssats blive lavere.

Realkreditinstitutterne i Danmark kan potentielt set hæve priserne på bidragssatserne. De kan dog ikke helt frit sætte bidragssatserne op. Det betyder, at de skal varsle og begrunde, hvis der stigning i din bidragssats. Det kan i den forbindelse virkelig interessant og fristende at skifte realkreditinstitut. Det skal her tilføjes, at de i langt de fleste tilfælde er mere omkostningsfuldt, at skifte realkreditinstitut og det dermed er mere fornuftigt at acceptere prisstigningen. Det betyder, at du kun skal skifte realkreditinstitut, hvis der er virkelig mange penge at spare forbundet ved det.

Som nævnt så kan der være forskel på bidragssatserne fra lån til lån. Der findes to overordnede typer af lån, herunder lån med fast rente og lån med variabel rente. Du kan læse nærmere om de to typer af lån her.  I forhold til bidragssatser, så har et lån med fast rente lavere bidragssatser end lån med variabel rente. Det kan derfor også være en mulighed at overveje, om du har valgt den rigtige lånetype. Det skal her igen tilføjes, at det kan koste mange penge i gebyrer at skifte lånetype.

Hvad er din bidragssats? Kan den blive bedre? På Pengerådgivning.dk kan du booke en gratis rådgivningstime, hvor du kan blive klogere på, hvordan du med uvildig økonomisk rådgivning kan optimere din økonomi. Book et møde her.