Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'wpb_admin_account' not found or invalid function name in /var/www/billigerenter.dk/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 298
Nominel rente → Læs en grundig beskrivelse af denne rentetype.

Nominel rente

Hvad betyder en rente?

En rente er det du betaler for at låne penge. Det er med andre ord; den ekstra udgift eller lejen på de penge, som du låner. Når du låner penge og skal betale renter, så er denne pris altid udtrykt som renter og den er udtrykt i procent. Det kan være procent pr. måned, kvartal eller år.

Der findes flere forskellige måder, hvorpå du kan beregne renten og i den forbindelse er der også mange rentebegreber, der kan være svære og forvirrende at forstå. Herunder kan følgende nævnes: effektiv rente, nominel årlig rente, debitorrente, pålydende rente, nominel rente, og ÅOP. Alle disse overstående begreber er begreber, du kan støde på i forbindelse med et lån.

Billede af nominel rente

Rentebegreber

Effektiv rente er et udtryk for långiverens samlede afkast i låneperioden. Før i tiden udtrykte man renten inklusiv renters rente som effektiv rente. Du kan læse nærmere om renters rente i den forrige artikel her. Effektiv rente er et begreb der ikke benyttes længere. Nu anvendes nominel årlig rente i stedet for. Nominel årlig rente er renten på dit lån inklusiv renters rente. Debitor rente er det samme som nominel årlig rente eller som det tidligere blev udtrykt, effektiv rente. Debitorrente er altså ligesom nominel årlig rente den årlige inklusive renters rente.

Et andet begreb indenfor renter er pålydende rente. En pålydende rente er den rente, der vil stå i dit lånedokument. På baggrund af dette kan den pålydende rente også nogle gange blive kaldt den påskrevne rente. Ved pålydende renter er der ikke taget højde for renters rente. Nominel rente var før i tiden det samme som den pålydende rente, og du vil derfor i nogle tilfælde kunne støde på begrebet i denne sammenhæng. Det skal her tilføjes, at nominel rente ikke er det samme som nominel årlig rente, og du skal derfor ikke forveksle de to begreber. Netop fordi at man hurtigt kan forveksle nominel årlig rente med nominel rente, så bruges betegnelsen pålydende for nominel rente oftest.

Det sidste begreb der vil blive beskrevet er ÅOP. ÅOP står for årlige omkostninger i procent. Det angives ofte med én decimal. Årlige omkostninger i procent giver låneoptagere muligheden for at sammenligne forskellige låneprodukter. Låneprodukter er dog nemmest og mest fordelagtigt at sammenligne, hvis lånebeløbet og løbetiden er ens.

Billede af nominel rente

Få mere viden om renter

Når du skal optage et lån f.eks. i forbindelse med boligkøb eller andet, så kan der være mange begreber og termer, der kan være svære for den almindelige dansker at forstå. Renter er vigtige at forstå netop fordi at det er det, som du betaler for at låne pengene. Det er naturligvis en fordel at have en god og lav rente, sådan at du kommer så tæt på det ønskede lånebeløb som muligt. Du kan her på siden læse meget mere om renter og renteudvikling. Det kan også være en fordel at få rådgivning i renter af f.eks. din bankrådgiver eller en uvildig finansiel rådgiver.

Du kan også blive klogere på de mange forskellige begreber og termer, der opstår i forbindelse med f.eks. et huskøb til et gratis foredrag. Pengeraadgivning.dk afholder ofte gratis foredrag i både Jylland og København, hvor du har mulighed for at få mere viden og dermed blive klogere på blandt andet renter. Du kan se hvornår der er foredrag og tilmelde dig her.